Skräddaren har sin symaskin, snickaren sin hammare … Varje skrå har sitt karakteristiska verktyg, och för oss transkriberare är det våra hörlurar. Detta mystiska instrument förser oss med det ljud som vi omvandlar till text.

För att våra öron ska få en så angenäm arbetsmiljö som möjligt är det viktigt att använda hörlurar med god ljudkvalitet. Ett ljud som är runt, men ändå har skärpa och klarhet gör att det lätt går att urskilja orden, samtidigt som det är skonsamt för öronen.

Olika typer av hörlurar

Bra hörlurar för transkribering

Bra hörlurar för transkribering

Ljudbilden är dock inte allt man behöver ta ställning till när man väljer sina hörlurar, även form och storlek spelar in. Detta är viktigare än man kan tro när man ska umgås med ett par hörlurar på heltid. Generellt kan man säga att det finns tre kategorier av hörlurar: de små, behändiga öronsnäckorna, de lite större onear-hörlurarna, och mina personliga favoriter, de ännu lite större overear-hörlurarna.

Overear-hörlurarnas fördel är att de sitter som kupor över öronen, vilket för det första gör att minimalt med ljud läcker ut till omgivningen. Detta är väsentligt när man transkriberar, på grund av sekretessen. Vice versa stänger de också ute en stor del av det omgivande ljudet, vilket gör det lättare att höra och fokusera på det man ska transkribera.

Att de sitter över öronen istället för direkt på gör dessutom att öronen inte blir ömma, vilket de lätt kan bli med onear-hörlurar som liksom klämmer åt på ett ganska obehagligt sätt, åtminstone om man har så känsliga öron som jag.

Slutligen gör storleken att de nästan är omöjliga att tappa bort, vilket är den stora nackdelen med öronsnäckorna. Jag har i runda slängar förlagt ett hundratal öronsnäckor under min livstid.

När jag arbetar använder jag Bose QuietComfort, ett par overear-hörlurar med ”noise reduction”. De sänder ut en nästintill ohörbara frekvens som dämpar brus och oväsen från omgivningen, en funktion som ibland kan vara till stor nytta.

Related Posts

Transkribera

Snälla tänk på ljudet

De allra flesta ljudfiler vi får in har bra eller mycket bra ljudkvalitet. Ibland får vi till och med transkribera samtal som är inspelade i studiomiljö. Det är en fröjd för öronen och för hjärnan. Read more...

Transkribera

Vi transkriberar dina gruppsamtal

Transkribera Mera höjer ribban när det gäller transkribering av olika typer av gruppsamtal. Numera ingår alltid särskiljning av alla deltagare i alla samtal med mer än en deltagare. Detta gör att du får ut ännu Read more...

Transkribera

En liten profilprodukt

Då och då har vi kunder som önskar lämna in sitt material på USB-minnen. Ibland delar vi sedan det vidare till flera kollegor, på flera USB-minnen. Den kund som lämnar ifrån sig ett USB-minne kan Read more...