Skräddaren har sin symaskin, snickaren sin hammare … Varje skrå har sitt karakteristiska verktyg, och för oss transkriberare är det våra hörlurar. Detta mystiska instrument förser oss med det ljud som vi omvandlar till text.

För att våra öron ska få en så angenäm arbetsmiljö som möjligt är det viktigt att använda hörlurar med god ljudkvalitet. Ett ljud som är runt, men ändå har skärpa och klarhet gör att det lätt går att urskilja orden, samtidigt som det är skonsamt för öronen.

Olika typer av hörlurar

Bra hörlurar för transkribering

Bra hörlurar för transkribering

Ljudbilden är dock inte allt man behöver ta ställning till när man väljer sina hörlurar, även form och storlek spelar in. Detta är viktigare än man kan tro när man ska umgås med ett par hörlurar på heltid. Generellt kan man säga att det finns tre kategorier av hörlurar: de små, behändiga öronsnäckorna, de lite större onear-hörlurarna, och mina personliga favoriter, de ännu lite större overear-hörlurarna.

Overear-hörlurarnas fördel är att de sitter som kupor över öronen, vilket för det första gör att minimalt med ljud läcker ut till omgivningen. Detta är väsentligt när man transkriberar, på grund av sekretessen. Vice versa stänger de också ute en stor del av det omgivande ljudet, vilket gör det lättare att höra och fokusera på det man ska transkribera.

Att de sitter över öronen istället för direkt på gör dessutom att öronen inte blir ömma, vilket de lätt kan bli med onear-hörlurar som liksom klämmer åt på ett ganska obehagligt sätt, åtminstone om man har så känsliga öron som jag.

Slutligen gör storleken att de nästan är omöjliga att tappa bort, vilket är den stora nackdelen med öronsnäckorna. Jag har i runda slängar förlagt ett hundratal öronsnäckor under min livstid.

När jag arbetar använder jag Bose QuietComfort, ett par overear-hörlurar med ”noise reduction”. De sänder ut en nästintill ohörbara frekvens som dämpar brus och oväsen från omgivningen, en funktion som ibland kan vara till stor nytta.

Related Posts

Transkribera

Spela in eller anteckna intervjuer?

Ska du göra en intervjustudie? Är du på gång att skriva en uppsats eller en rapport funderar du kanske över vilken metod som passar dina syften bäst. Ska du göra en kvalitativ studie vet du Read more...

Transkribera

Spara pengar – anlita ett transkribergsföretag?

Går det spara pengar genom att anlita ett transkriberingsföretag? Det finns många anledningar till att anlita ett trankskriberingsföretag. En av dem är att spara tid – och pengar. Om man är ovan kan det ta Read more...

Transkribera

Roliga ämnen att transkribera

Vi tycker det är så roligt att transkribera, bland annat för att vi blir så allmänbildade. Även om vi på grund av sekretessen inte kan prata öppet om all kunskap som vi insuper, så inser Read more...