I dag bloggar en av våra transkriberare, Anton, om hur transkriberingsjobbet har gjort honom mer allmänbildad.

Går det att transkribera sig allmänbildad?

Jag tycker om att lära mig nya saker och konstant testa mina kunskaper. Vare sig det handlar om frågesport på tv eller en tipsrunda i skogen så blir det alltid en spännande utmaning att försöka veta så mycket som möjligt.

Innan jag började transkribera var min allmänkunskap på medelhög nivå. Jag kunde en del och följde med i det viktigaste som hände på nyheterna, läste ett par böcker och en och annan forskningsartikel. Något jag inte reflekterade över så mycket var dock det faktum att jag nästan helt saknade kunskap i vissa ämnen. Jag saknade kunskap i de ämnen som låg utanför mina intressen och som endast syntes i periferin i min vardag.

Hur har transkriberingsjobbet gjort mig mer allmänbildad?

Det slog mig häromdagen att mitt nya jobb som transkriberare har gjort underverk när det kommer till just allmänbildning. Jag har rört mig flera steg närmre en nivå där jag skulle känna mig bekväm att ställa upp i just den där frågesporten på tv. Men det är långt i från det bästa; det bästa är nämligen att jag numera nästan alltid har en kunskap och förståelse i såväl sociala som privata sammanhang. Vare sig det snackas om båtar, sjukhus, juridik, eller statskunskap, har jag till skillnad från förr ett väldigt solitt grepp om det mesta. Detta gör att jag enkelt kan hänga med och ta del av upplevelser i kontexter och sammanhang jag aldrig upplevt förut. Detta bidrar i sin del ytterligare till att min kunskapsdepå växer.

Hur går det till egentligen?

Men hur blev det egentligen så här? Hur kom det sig att jag kunde dra nytta av transkriberingsjobbet på detta sätt? Jag tror att det beror på två saker. Delvis på hur varierat jobbet är i sig, men också till viss del hur jag är som person. Det som krävs för att transkribera bra är vana med datorn, och särskilt tangentbordet, som blir något av ens bästa vän. Det krävs även att man behärskar det svenska språket i hög grad.

Något som inte alls är lika tydligt, men som jag faktiskt tror kan vara en av de allra viktigaste sakerna, är rätt tankesätt. Man ska tycka om att lära sig och ta reda på mer saker hela tiden. Varje dag jag jobbar blir jag nyfiken, inspirerad, och kunskapsberikad inom en stor mängd områden. Även om texten i sig är mitt huvudsakliga fokus så blir alla intervjuer, berättelser och inspelningar en del av min stora, ständigt växande kunskapsbank.

Och det är på så vis som transkriberingen gör mig smartare.

Om man vill vidga sina vyer och lära sig om allt möjligt, utan att egentligen behöva anstränga sig, passar transkriberingsjobbet perfekt.

/Anton

Categories: Transkribera

Related Posts

Transkribera

Transkribera Mera tar inte semester

Känner du att sommaren närmar sig med stormsteg och vet att du har ljudfiler som måste vara transkriberade och färdiga innan hösten är här? Tanken på att man har oändligt många timmars transkribering framför sig Read more...

Transkribera

Siri vs Transkribera Mera

RESPONDENT:     Ska Siri transkribera på en gång då? INTERVJUARE 2:  Du det … INTERVJUARE 1:  Vi har testat det, men det blev helt bisarrt. INTERVJUARE 2:  Nej, precis [skratt]. Inte om du vill att vi Read more...

Transkribera

En vanlig dag i en transkriberares liv

Vad dagen har att erbjuda På måndag morgon loggar jag in på portalen och kollar hur min vecka ser ut. Jag har tur: det verkar som att jag har ganska jämn fördelning arbete ända fram Read more...