I dag bloggar en av våra transkriberare, Anton, om hur transkriberingsjobbet har gjort honom mer allmänbildad.

Går det att transkribera sig allmänbildad?

Jag tycker om att lära mig nya saker och konstant testa mina kunskaper. Vare sig det handlar om frågesport på tv eller en tipsrunda i skogen så blir det alltid en spännande utmaning att försöka veta så mycket som möjligt.

Innan jag började transkribera var min allmänkunskap på medelhög nivå. Jag kunde en del och följde med i det viktigaste som hände på nyheterna, läste ett par böcker och en och annan forskningsartikel. Något jag inte reflekterade över så mycket var dock det faktum att jag nästan helt saknade kunskap i vissa ämnen. Jag saknade kunskap i de ämnen som låg utanför mina intressen och som endast syntes i periferin i min vardag.

Hur har transkriberingsjobbet gjort mig mer allmänbildad?

Det slog mig häromdagen att mitt nya jobb som transkriberare har gjort underverk när det kommer till just allmänbildning. Jag har rört mig flera steg närmre en nivå där jag skulle känna mig bekväm att ställa upp i just den där frågesporten på tv. Men det är långt i från det bästa; det bästa är nämligen att jag numera nästan alltid har en kunskap och förståelse i såväl sociala som privata sammanhang. Vare sig det snackas om båtar, sjukhus, juridik, eller statskunskap, har jag till skillnad från förr ett väldigt solitt grepp om det mesta. Detta gör att jag enkelt kan hänga med och ta del av upplevelser i kontexter och sammanhang jag aldrig upplevt förut. Detta bidrar i sin del ytterligare till att min kunskapsdepå växer.

Hur går det till egentligen?

Men hur blev det egentligen så här? Hur kom det sig att jag kunde dra nytta av transkriberingsjobbet på detta sätt? Jag tror att det beror på två saker. Delvis på hur varierat jobbet är i sig, men också till viss del hur jag är som person. Det som krävs för att transkribera bra är vana med datorn, och särskilt tangentbordet, som blir något av ens bästa vän. Det krävs även att man behärskar det svenska språket i hög grad.

Något som inte alls är lika tydligt, men som jag faktiskt tror kan vara en av de allra viktigaste sakerna, är rätt tankesätt. Man ska tycka om att lära sig och ta reda på mer saker hela tiden. Varje dag jag jobbar blir jag nyfiken, inspirerad, och kunskapsberikad inom en stor mängd områden. Även om texten i sig är mitt huvudsakliga fokus så blir alla intervjuer, berättelser och inspelningar en del av min stora, ständigt växande kunskapsbank.

Och det är på så vis som transkriberingen gör mig smartare.

Om man vill vidga sina vyer och lära sig om allt möjligt, utan att egentligen behöva anstränga sig, passar transkriberingsjobbet perfekt.

/Anton

Categories: Transkribera

Related Posts

Transkribera

Hur kan man göra en transkriberares dag?

Hur kan man göra en transkriberares dag? Med bra ljudkvalitet. Att jobba med transkribering hos Transkribera Mera är på många sätt ett bekvämt jobb. Att själv bestämma när du ska gå upp på morgonen och Read more...

Transkribera

God jul och gott nytt år!

Ännu ett transkriberingsår lider mot sitt slut. Vi på Transkribera Mera vill tacka alla våra kunder och transkriberare för ett bra år och vi ser positivt på vårt fortsatte arbete nästa år!

Transkribera

Smyghöjning av priset…?

Nej, vi höjer inte priset. Men vi gör en liten förändring i vår prismodell. Vi har tidigare inte tagit emot ljudfiler med fler än tre medverkande. Att fokusera på samtal med max tre medverkande har Read more...